Zelfcompassie Als Basis Voor Innerlijke Rust
» » » Zelfcompassie Als Basis Voor Innerlijke Rust

Zelfcompassie Als Basis Voor Innerlijke Rust

Hoor je die kritische stem in jezelf met enige regelmaat? Dan is zelfcompassie echt iets voor jou.

Met zelfcompassie leer je weer blij te worden met jezelf, zelfs met je onvolmaakte kanten. Zelfcompassie gaat niet over zelfmedelijden, maar over je hoe je jezelf opbouwt in plaats van afbreekt. Hoe je begripvol en liefdevol kunt zijn voor jezelf, ook op die momenten dat je fouten maakt of als je het gevoel hebt tekort te schieten. Net als je voor je beste vriendin zou doen.

Zelfcompassie, of Heartfulness, vloeit voort uit Mindfulness. Zelfcompassie hangt nauw samen met zelfacceptatie. Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar voor jezelf…hmm dat is een stuk moeilijker. Hoe vaak geef jij jezelf wel niet op je kop als je iets ‘fout’ hebt gedaan? Ben je boos op jezelf als jij je door een ander onheus hebt laten bejegenen? Voel je schuldig als je relatie mis gelopen is. Of vind je jezelf ‘zwak’ als je emotioneel bent. We hebben altijd wel een oordeel klaar staan. Ik zeg je, we kunnen glashard voor onszelf zijn. Op die momenten boren we onszelf flink de grond in. In een compassietraining leer je met

• Liefdevolle vriendelijkheid jezelf te beoordelen, in plaats van met zelfkritiek
• Medemenselijkheid en verbinding, in plaats van jezelf isoleren
• Mindfulness: bewust worden van / gewaar-zijn van je gedachten en emoties, zonder te worden overweldigd

Kirstin Neff

Kristin Neff heeft het begrip zelfcompassie ontwikkelt. Ze promoveerde op zelfcompassie in 1997 aan de University of California at Berkeley. Nu is ze Associate Professor in Human Development aan de universiteit van Texas, en ze doet onderzoek naar de ontwikkeling van zelfcompassie.

Bij zelfcompassie, zegt ze gaat het erom dat je bewust word van het negatieve geklets in je hoofd, dat je stop met jezelf te veroordelen. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad. Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen:

0 begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt
0 acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven
0 het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

In de training Mindfulness Verdieping die wij één keer per jaar geven komt dit thema ruimschoots aanbod.

‘Dé ziekte van de mensen van deze tijd is die continue zelfveroordeling’ Edel Maex

Meer over Zelfcompassie:
Kirsten Neff’s Ted Talk over Zelfcompassie:

Laat een Reactie Achter