Studie Naar Geluk
» » » Studie Naar Geluk

Studie Naar Geluk

Relaties, zo belangrijk. Zonder relaties, geen leven.

De meest belangrijke relatie die je kunt hebben is vooral de relatie met jezelf. Je hebt immer 24/7 met jezelf te maken. Een goede relatie met jezelf is de basis van goede relaties met anderen. Als de relatie met jezelf niet goed is, als je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen of eigenwaarde hebt en niet assertief genoeg bent, dan kan dat van grote invloed zijn op elke relatie die je hebt. Dan kan het maar zo zijn dat je in een ongelijkwaardige relatie terecht bent gekomen die na verloop van tijd op de klippen loopt. Soms krijg je van die adviezen, dat je van jezelf moet houden en dat je trouw moet zijn aan jezelf. Ja, allemaal leuk en aardig, denk je dan, maar hoe doe je dat dan, dat houden van jezelf? Trouw zijn aan jezelf? Wat houdt dat dan in? En wanneer ben je wel of niet trouw aan jezelf?
Niemand die je dat verteld.

Uit een levenslang studie van de Harvard Study of Adult Development in de V.S., waarbij mensen 75 jaar gevolgd werden over wat ze gelukkig maakt zei onderzoeker Robert Waldinger het volgende. Als je denkt dat hard werken, veel bereiken, beroemd zijn en veel geld hebben je gelukkig maakt heb je het mis. Gelukkige intieme relaties en diepe verbondenheid met familie en vrienden is waar het echt om gaat. Daar worden mensen gelukkig van. Ook wees het onderzoek uit dat gelukkige mensen gezonder zijn.
Kijk hier naar de TED uitzending van zijn onderzoek:

‘Good relationships keep us happy and healthier’

Een voorwaarde voor een goede, warme oprecht voedende relatie is het hebben van een goede relatie met onszelf. Verbonden met ons authentieke zelf, in onze kracht, open en eerlijk kunnen zijn over wat je denkt en voelt. Vol zelfvertrouwen en eigenwaarde. Voorbij de maskers, de angsten, de aannamen, de vooroordelen.

Observeren
De relaties met anderen in het leven zijn als een spiegel. Je leert er enorm veel van. Daarvan bewust zijn en er voor open staan geeft mogelijkheid tot persoonlijke groei. Hoe verhoudt jij je tot de ander? Hoe zit het met je zelfvertrouwen? Van conflicten leer je ook heel veel, mits je voorbij je eigen gelijk kunt kijken. Let er maar eens op hoe verschillend ieder reageert. Hoe ieder met ruzie en de stress ervan omgaat.

Gedurende mijn leven onderzocht de onderliggende psychologie van relaties en stress. Ik observeerde en bestudeerde hoe het kwam dat de ene persoon eerder slachtoffer werd van verbaal of fysiek geweld, waarom er met sommige mensen een loopje genomen word. Wanneer en waarom iemand dominant gedrag vertoonde. Ik was nieuwsgierig naar de onderliggende oorzaken van (innerlijke) conflicten.

Ik keek naar lichaamstaal, omgevingsfactoren, naar achtergrond, jeugd en ouders, de mate van stress in iemands leven.
Ik observeerde reactiepatronen als aannames en oordelen, projectie evenals de rollen die mensen aan nemen,
met alle de onderliggende overtuigingen en angsten.

Het ging me steeds meer opvallen hoe belangrijk eigenwaarde, liefde voor het zelf en trouw zijn aan het zelf is
voor elke wezenlijk contact. Zodat je grenzen voelt en kunt aangeven. Of dat nu het contact met jezelf is of met de ander. Daar gaat trouw zijn aan jezelf over. Hoe is het contact met je innerlijke zelf. Hoor je vaak dat negatieve stemmetje van het ego die overal kritiek op heeft? Die je energie opvreet? Kun je die een halt toeroepen? Kun jij leven vanuit jouw ware innerlijke kern, liefde, vanuit jouw ziel? Kun je leven in het NU, mindfull en mild zijn ten opzichte van jezelf? Compassievol? Daar gaat liefde voor jezelf over.

Laat me weten wat trouw zijn aan jezelf voor jou betekent en deel het in de berichten box onderin,
zodat wij allemaal van elkaar kunnen leren en kunnen groeien.

warme groet,

Natascha

Laat een Reactie Achter