‘De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit’ – Erich Fromm

Wat hebben creativiteit en mindfullness gemeen?

De ‘zijns toestand van flow’! In de flow zijn refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden en hierdoor een geluksgevoel ervaart.

Mindfulness

Mindful zijn betekent dat je bewust bent van het moment, het huidige moment. Dat je aandacht schenkt aan wat zich voordoet in het van hier en nu, zonder erover te oordelen. Mindfulness is een ideale bewustzijnstoestand om de scheppende energie, die creativiteit is, uit te nodigen. Daar waar we als kind volop tekenden, knutselden en barstte van de creatieve ideeën stagneert die stroom van het creatieve proces bij veel mensen zo rond 12 a 14 jaar. Deze stagnatie doorbreken, betekent dat de creativiteit weer voluit kan stromen. Creativiteit is het vermogen van de mens om tot nieuwe oplossingen te komen. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van verschillende ideeën, of door iets geheel nieuws te bedenken of te maken.

Veel mensen die het woord ‘creatief’ horen hebben een directe associatie met een persoon die goed is in bijvoorbeeld schilderen of beeldhouwen. Kunstenaars zijn inderdaad personen bij uitstek die creatief zijn. Zij hebben een vrije geest, denken niet ‘binnen de hokjes’ en komen daardoor vaak tot hele vernieuwende uitingen. Voor het maken van kunst is een grote mate van creativiteit nodig, maar ‘kunstzinnig’ is geen synoniem voor ‘creativiteit’.

Door de combinatie van Mindfulness en creativiteit leer je los te komen van je eigen beperkende overtuigingen en kom je los van de dagelijkse rat race. Je leert stil te staan bij wat er nu is en met een open en nieuwsgierige blik de wereld in de kijken. Door de combinatie Mindfulness en creativiteit leer je met aandacht te kijken en te ervaren. Zo zullen we tijdens de lessen aandacht hebben voor de schoonheid van de natuur, door botanische tekeningen te vervaardigen. Botanisch kunst kent een eeuwenlange traditie in binnen en buitenland en tot op de dag van vandaag vormen planten en bloemen een bron van inspiratie voor kunstenaars. Botanisch tekenen is het natuurgetrouw en esthetisch weergeven van een plant of bloem. Artistieke kwaliteiten worden gecombineerd met vakmanschap. In de kunstgeschiedenis zijn er mooie voorbeelden van te vinden en tijdens de lessen ontdekt u ze.

Wat gaan we doen tijdens deze workshop?
Zonder voor-opgezet doel ga je aan de slag met het creëren van je eigen 'ART JOURNAL'. Je knipt, plakt, stempelt, schrijft, tekent en schildert in een boekwerk met lege bladzijden (dummie). Zo creëer je een persoonlijk dagboek vol met waardevolle tips, affirmaties, ideeën, gedichten en herinneringen voor jezelf. Je zult merken dat je helemaal opgaat in het creatief bezig zijn en hoeveel plezier je ervaart bij het zien van je eigen juweeltjes. Waarom ben je eigenlijk gestopt met creatief bezig zijn? We gaan naar buiten en plukken planten die we gaan inplakken, bestuderen en tekenen.

In deze cursus leer je onder professionele begeleiding van docent beeldende vorming en mindfulness trainer Natascha van der Linden. Uiteraard is er aandacht voor het nauwkeurig observeren van je bloem/plant, schetsen, compositie, het gebruik van potlood, aquarelverf, pen en inkt, lichtval/schaduw, materiaalkennis en benodigdheden, kleurenleer en mengtechnieken.

Een deel van de materiaalkosten zijn inbegrepen in de cursusprijs. 

In de V.S. is het maken van een art journal heel populair en zelfs de schrijfster Brene Brown (De kracht van kwetsbaarheid) verzorgde in samenwerking met Oprah Winfrey een creatieve Art Journalling cursus.

Voor wie
Voor ieder die graag op een laagdrempelige manier Mindfulness wil toepassen in zijn of haar leven. Voor ieder die graag (weer) het creatieve vuur wil ontdekken, wie met aandacht wil werken en genieten van de innerlijke rust en voor ieder die (weer) creatief wil leren denken.
Iedereen kan een art journal maken. Je hoeft er niet (realistisch) voor te kunnen tekenen maar open staan voor het aandachtig kijken en voelen.

Lesrooster: Van oktober tot april worden elke woensdag ochtend Mindfulness-Creatief lessen gegeven.
Lestijden:  9.30 - 11.30 uur.
Kosten: Betaling per 10 lessen 147,50 p.p.

Workshop:

Deze cursus is ook als workshop te volgen. Dan zijn de kosten 32,50 per persoon. 
Les & Lunch: Gezellig met wat vrienden samen een les volgen met aansluitend een lunch. 47,50 p.p.

Extra
We brengen al werkende de 7 basishoudingen van Mindfulness in de praktijk en verruimen we daarmee onze creatieve open blik. We ervaren 'flow'. Dit Out of The Box denken zet het stromende proces in op alle terreinen, zowel op het werk als in het privé leven. 

In het boek Creatief Hoe?Zo! wordt Creatief denken als volgt omschreven:
Creatief denken is een geheel van attitudes, denkvaardigheden, denktechnieken en denkprocessen die de kans op patroondoorbreking, het leggen van nieuwe verbindingen in onze hersenen vergroten.

Er zijn vijf basisvaardigheden:
► Creatief waarnemen: een manier van kijken
► Uitstel van oordeel: open staan om ons denken ruimte te geven
► Flexibel associëren: nieuwe verbindingen realiseren
► Divergeren: niet stoppen met het bedenken van nieuwe ideeën
► Verbeeldingskracht ontwikkelen: informatie niet alleen verwoorden maar bovenal te verbeelden

Voordelen van Creativiteit
Philippe Brasseur heeft in zijn boek Actief Creatief negen hoofdstukken geschreven om de verbeeldingskracht van groot en klein te ontwikkelen door nieuwsgierig te zijn naar alles; gewoontes te veranderen; anders te gaan denken; met woorden, beelden en het lichaam te goochelen; alle artistieke mogelijkheden te gebruiken:

Creatief zijn is een omgeving creëren en een ‘dagelijkse pro-creatieve’ houding aannemen.
Creatief zijn, is zijn dagelijkse sleur ontvluchten en van iedere dag een herleving maken.
Creatief zijn, is nieuwsgierig zijn naar alles, vooral naar het totaal onbekende.
Creatief zijn, is kunnen vergeten wat we weten om een nieuwe kijk op de wereld te krijgen.
Creatief zijn, is uit zijn ‘voegen’ treden en ‘bruggen’ slaan over alle domeinen.
Creatief zijn, is durven afstand nemen van het probleem om aan het spel en het toeval kans te geven.
Creatief zijn, is de draad van een verhaal toevertrouwen aan het toeval (nog eens) en aan het onderbewuste van de groep.
Creatief zijn, is noch artiest willen worden noch een ‘mooie’ afbeelding willen maken maar ‘zijn’ afbeelding willen maken.
Creatief zijn, is graag praten, zingen, dansen en zich uitdrukken met zijn lichaam.

‘Creativiteit is geen talent. Het is een manier van werken’ ~John Cleese
Zie Agenda voor data

Een één daagse Mindfulness training wordt ook incompany gegeven! Bekijk in het Menu bij BEDRIJVEN