Hoe Herken je een Depressie
» » » Hoe Herken je een Depressie

Hoe Herken je een Depressie

Wat vreselijk om al die berichten over zelfdodingen en depressie te horen de laatste tijd. Vooral onder jongeren schijnt zelfdoding de doodsoorzaak nr 1 te zijn bij jongeren onder de 25 jaar. Depressie ligt daaraan ten grondslag. Dat is toch te gek voor woorden. Hoe kan het dat in een tijd met zoveel mogelijkheden, zoveel kansen voor iedereen dat toch mensen zo ongelukkig zijn en vastlopen, zou je denken. Wat is er mis met de samenleving? Wat is er mis gegaan?

Met vingers wijzen heeft geen zin. Toch kun je stellen dat de huidige samenleving veel druk legt op mensen en er weinig tot geen rust meer is. We moeten zoveel, de lat ligt zo hoog en de keuzes zijn zo voltallig. In mijn praktijk en in mijn omgeving hoor ik waar mensen mee kampen. Hoe ze moeite hebben om met de druk van alle dag om te gaan. Hoe ze alle ballen omhoog proberen te houden. De problemen op hun pad. Echtscheidingen en verlies, de trauma’s waar ze mee worstelen, soms jaren lang. Nooit is ons geleerd om met tegenslag en met onszelf om te gaan.

Veel mensen en vooral jongeren herkennen niet dat de somberheid en de stress waar ze mee kampen wel eens een depressie of burnout kan zijn. Toch heeft het lichaam allang allerlei signalen afgegeven. Maar wat je niet thuis kunt brengen kun je niet plaatsen en dus wordt het genegeerd of onderdrukt (het woord ‘depressie’ komt van de Latijnse benaming ‘Di Primo’ wat onderdrukken betekend). Onderdrukken van gevoelens. Toegeven dat je het allemaal niet meer trekt wordt als een zwakte gezien. Niemand wil zwak zijn of zielig gevonden worden. Er over praten durven ze niet en om hulp vragen is ook not done.

Wat is een depressie

Het is enorm belangrijk dat er een bewust-zijn ontstaat naar wat een depressie is. Depressie is namelijk een ziekte en dreigt zelfs volksziekte nummer 1 te worden. Bewust worden wat een depressie precies inhoudt is daarom al een eerste stap naar herkenning, erkenning en genezing. Zo kun je bijvoorbeeld, je langdurig somber voelen, steeds vaker zeer negatieve gedachten, geen uitweg meer zien, paniek aanvallen, de fut niet hebben om dingen te ondernemen, liever alleen zijn en sociale situaties mijden en ga zo maar door.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van een depressieve gevoelens. Het gaat altijd om een combinatie van verschillende psychische, sociale en biologische factoren. Daarnaast kunnen financiële zorgen ook zijn tol eisen. Als je op die eerste drie vlakken je goed voelt, ben je in balans. Je loopt dan weinig kans op een depressie. Maar als je uit balans raakt, zal dat stress met zich meebrengen. Te lang of teveel stress geeft klachten en vergroot de kans op depressieve gevoelens.

Belangrijk is echter om  te benadrukken dat je niet zomaar een depressie hebt als je eens een dag of paar dagen somber bent of een dip hebt. Dat is natuurlijk vervelend maar na een paar dagen is het voorbij en je kunt er zelf ook wat aan doen om eerder uit je dip te raken. Bij een heuse depressie ben je echter minimaal twee weken heel erg somber en/of heb je nergens meer plezier in. En dat gaat van kwaad tot erger. Het wordt dan negatieve spiraal die je als het ware naar het midden van de draaikolk trekt en waarbij je geen uitweg ziet.

Vergis je echter niet. Die uitweg is er. Blijf er niet stilletjes mee lopen en onthoud goed wie jou nooit zou willen missen. Vertel je verhaal, vertel hoe je je voelt. Aan de huisarts, aan een vriend, aan mensen die belangrijk voor je zijn, Vraag om hulp. Dat is de eerste stap.

x Natascha

 

Voor hulp en begeleiding 06 40174029

Laat een Reactie Achter