Boekrecensie Een Schat Aan Liefde
» » » Boekrecensie Een Schat Aan Liefde

Boekrecensie Een Schat Aan Liefde

 

old-letters-436501_1920-1024x683

Over de liefde is al heel veel geschreven.

Het lijkt erop dat we er maar geen genoeg van kunnen krijgen. Elk liedje gaat erover, elk gedicht vindt er zijn oorsprong en een film of roman zonder de liefde bestaat niet. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de liefde het hele scale aan emoties en gevoelens oproept, zowel de prettige als de minder prettige. Er is genoeg stof om over te schrijven. Altijd. Wij mensen willen ons allemaal verbonden en geliefd voelen. Het maakt niet uit hoe vaak het mis gaat, de liefde staat synoniem voor geluk. We ambieerden haar telkens weer. Dat is maar goed ook, zonder liefde geen ‘leven’. Liefde is als zuurstof. Nu kun je denken dat het overdreven is wat ik schrijf maar er is ooit een Russisch onderzoek geweest in een weeshuis waarbij een test gedaan is. De ene helft van de babies werden met liefde verzorgd en volop geknuffeld, zij bloeiden op, de andere babies werden aan hun lot overgelaten en kregen slechts basis verzorging. Velen van deze babies stierven of liepen behoorlijke achterstanden op.

De liefde, er valt zoveel over te zeggen. Liefde is een ruim begrip. De liefde, die ons zowel geluk als verdriet kan schenken. Vaak denken we aan de liefdesrelatie met een partner als we het over de liefde hebben. Echter de liefde voor jezelf is het aller belangrijkste. Van daaruit kan veel moois groeien.

Ik vraag me wel eens af of we de potentie van een liefdesrelatie eigenlijk echt kennen. In mijn praktijk heb ik vaak te maken met mensen die onvrede ervaren in hun relatie. Mensen die zich eenzaam en onbegrepen voelen. Die moeite hebben om nog vanuit liefde met elkaar te praten. Zonde, want er ligt zoveel rijkdom, diepgang en groei besloten in relaties. Het is allemaal in wel in potentie aanwezig, maar alleen als je de echte verbinding durft aan te gaan. Niet alleen met de ander maar vooral ook met jezelf. Als je de reis durft aan te gaan en het mysterie en de schoonheid tot je laat komen.

Het boek ‘Een schat aan Liefde in je relatie’ van Marthe van der Noordaa neemt je mee op die ontdekkingsreis. Niet alleen verfrissend om te lezen, als de liefde in de maalstroom van het dagelijks leven verreweg en soms verloren lijkt, maar ook als simpelweg inzicht wilt krijgen in jezelf en de schoonheid van de verschillende fasen van een relatie. Zelf noemt ze het ‘Het Mysterie van de Liefde, de schatten’. Het is als het slijpen van de diamant. Een boek om je relatie tot volle bloei te brengen en daarmee jezelf. Er zijn namelijk altijd bouwstenen voor groei. Ook al denk je zelf van niet. Daarom is dit boek zo mooi. Het neemt je weer mee terug naar het begin van je relatie, waar het allemaal begon, de passie, om vervolgens inzichten te geven die nauw aansluiten bij een mindful en compassievol leven. En zo maak je ruimte voor de ware liefde.

‘Je kunt de ander pas begrijpen als je geleerd hebt diep in jezelf te kijken. Pas dan is er ruimte voor ware liefde. Voor vriendelijkheid, compassie en vreugde’ Thich Nhat Hahn

Laat een Reactie Achter